Your company account is blocked and you cannot place orders. If you have questions, please contact your company administrator.

Chocolade smelten

Gesmolten chocolade kun je op vele manieren gebruiken, maar hoe kan je chocolade het best laten smelten? Wij leggen het je uit!

Chocolade smelten

Gesmolten chocolade is heerlijk en veelzijdig. Je kunt er bijvoorbeeld mee chocolade fonduen, een arretjescake mee maken of het gebruiken als saus voor een heerlijke ijscoupé. Voordat je Lindt chocolade gaat smelten is het echter belangrijk om te weten hoe je dit het beste kunt aanpakken.

Wanneer je chocolade gaat smelten is het belangrijk dat je dit niet te snel probeert te doen, je wilt namelijk niet dat je chocolade aanbrandt. Er zijn meerdere manieren waarop je chocolade kunt smelten, wij leggen je graag uit hoe je dit het beste kan doen en hoe je bijvoorbeeld witte chocolade laat smelten.

Chocolade au bain-marie smelten

Een van de oudste en daardoor bekendste manieren om chocolade te smelten is om dit au bain-marie te doen. Au bain-marie is Frans voor ‘waterbad’ en die naam beschrijft ook gelijk hoe deze techniek werkt.

Benodigdheden voor au bain-marie smelten

Om chocolade au bain-marie te smelten heb je de volgende attributen nodig:

  • Een kookplaat of fornuis
  • Een pannetje
  • Een hittebestendige kom of schaaltje
  • Een spatel of lepel om mee te roeren

Hoe smelt ik chocolade au bain-marie?

Vul je pannetje met water, zorg ervoor dat dit water laag genoeg staat zodat het de kom of schaal waarin je de chocolade legt niet raakt wanneer deze bovenop het pannetje plaatst. Terwijl je dit water langzaam aan de kook brengt leg je de chocolade in het schaaltje. Plaats dit schaaltje bovenop de pan. De stoom van het kokende water gaat nu zijn werk doen en ervoor zorgen dat de chocolade langzaam smelt. Roer de smeltende chocolade geleidelijk zodat deze een mooie effen vloeistof vormt.

Chocolade smelten in de magnetron

Heb je geen tijd om je chocolade au bain-marie te smelten? Dan kun je ook je magnetron gebruiken! Dit is heel gemakkelijk en snel, maar het is belangrijk om niet te haasten. Plaats je te smelten chocolade in een kom die geschikt is voor de magnetron en zet je magnetron op 700 of 800 watt. Warm je chocolade voor 30 seconden op. Wanneer deze 30 seconden zijn verlopen is het belangrijk om even goed door je chocolade heen te roeren. Is de chocolade nog niet gesmolten tot een gladde vloeistof? Verwarm deze dan nog een keer voor 30 seconden en roer hierna weer goed door. Herhaal duit proces tot je een mooie, gladde vloeistof hebt.

Chocolade smelten in de oven

Naast je magnetron kun je ook prima gebruik maken van je oven om chocolade te smelten. Let er hierbij op dat je de oven niet te heet verwarmt. Wij raden een temperatuur aan van 60 graden. Het fijne aan chocolade smelten in je oven is dat de oven een stabiele temperatuur aanhoudt, waardoor je heel weinig risico hebt op aanbranden! Plaats een ovenschaal met daarin je chocolade in je voorverwarmde oven. Afhankelijk van de hoeveelheid chocolade duurt het ongeveer 5 tot 8 minuten voordat deze egaal gesmolten is.

Witte chocolade smelten

Wil je graag witte Lindt chocolade smelten? Doe dit dan bij voorkeur au bain-marie. Witte chocolade heeft namelijk de neiging om snel te klonteren wanneer je dit probeert te smelten. In tegenstelling tot bij het smelten in de oven of magnetron kun je bij de au bain-marie techniek constant blijven roeren, waardoor het een stuk gemakkelijker is om je witte chocolade om te smelten tot een egale vloeistof.