Your company account is blocked and you cannot place orders. If you have questions, please contact your company administrator.

De Geschiedenis van Lindt

Een ondernemersgeest. Een chocoladerevolutie. De perfecte samenwerking. Dit is het verhaal over het ontstaan Lindt & Sprüngli.

Jaren 1800

Pioniers in Chocolade

Het begon allemaal met de opening van David Sprüngli's kleine zoetwarenwinkel in Zürich. Het bedrijf groeide snel dankzij Sprüngli's passie en ondernemende karakter. Al snel was Sprüngli een bekende naam onder de chocoladefabrikanten.

1845: Vroeg Succes

In een kleine zoetwarenwinkel aan de Marktgasse in de oude binnenstad van Zürich produceerden David Sprüngli en zijn zoon Rudolf Sprüngli-Ammann de eerste stevige chocoladereep in het Duitstalige deel van Zwitserland. Het werd meteen een succes.

Photo of David Sprüngli.

Print of the original factory.

1847: De Eerste Chocoladefabriek

Sprüngli groeide snel en opende in 1847 de Schleifetobel-fabriek in Horgen. Je kon de chocolade ruiken in de lucht toen de productie begon.

Tweede Helft 19e Eeuw

Chocolade Ondernemers

1859: Een Nieuwe Patisserie

David Sprüngli en zijn zoon openen een tweede banketbakkerij op de Paradeplatz - de tot nu toe beroemde Confiserie Sprüngli. Het elegante interieur viel al snel in de smaak bij de plaatselijke bevolking, waardoor het een populaire ontmoetingsplaats werd.

Drawings of early Lindt buildings.
Lindt conching machine and its inventor Rodolphe Lindt.

1879: De Uitvinding van de Conche

Ondertussen was in Bern Rodolphe Lindt, de zoon van een apotheker, net een kleine zoetwarenwinkel begonnen. Kort na de opening in 1879 produceerde Lindt's chocoladebedrijf 'Rod. Lindt & Zonen' alleen harde bittere chocolade - net als andere chocolatiers in die tijd. Lindt liet zich er niet door afschrikken en bleef experimenteren tot hij op een vrijdagavond na maandenlang testen zijn fabriek verliet zonder de concheermachine uit te zetten. De machine bleef de hele nacht en het hele weekend draaien. De chocolade die Lindt op maandag vond, was heerlijk zacht en smaakte zoals hij nog nooit eerder had gesmaakt. Chocolade was voor altijd veranderd. Dat was het begin van de onvergelijkbaar fijne, wereldberoemde Lindt chocoladefondant.

Het geheim van zijn chocolade zat hem in het concheerproces dat hij had uitgevonden en dat een fijne smeltende textuur creëerde door de cacaomassa en cacaoboter gelijkmatig te mengen met andere ingrediënten zoals suiker en melk gedurende een langere periode. Lindt's concheertechniek creëerde een 'smeltende chocolade' die zo fijn en smakelijk was dat hij onmogelijk te weerstaan was. Dit was het begin van een chocoladerevolutie. Lindt hield zijn uitvinding topgeheim totdat de Sprüngli's in beeld kwamen. Vandaag de dag wordt het concheerproces door chocoladefabrikanten over de hele wereld gebruikt.

1892: Hoe Sprüngli Lindt & Sprüngli werd

Toen Rudolf Sprüngli-Ammann aftrad in 1892 verdeelde hij het bedrijf tussen zijn twee zonen: Johann Rudolf Sprüngli-Schifferli en David Robert Sprüngli-Baud. Johann Rudolf nam de fabriek in Horgen over, een later onderdeel van Lindt & Sprüngli. Zijn jongere broer kreeg twee zoetwarenwinkels in Zürich.

Painting of Rudolf Sprüngli-Ammann.
Drawing of the newly built Lindt factory.

1899: De Geboorte van Lindt & Sprüngli

De perfecte samenwerking.

Toen Lindt in 1879 het geheim ontdekte dat Zwitseland op de kaart zou zetten als een hoogwardig chocoladefabrikant, merkte Johann Rudolf Sprüngli dat op. Zijn interesse was gewekt: hij herkende een collega-chocoladekenner.

Echter, pas in 1899 ontmoetten de twee ondernemers elkaar. Johann Rudolf Sprüngli was net klaar met de bouw van een grotere fabriek in Kilchberg-Bendlikon, de locatie van het huidige hoofdkantoor, om de productie te verhogen. In Bern begon de grote vraag naar de romige chocolade van Rodolphe Lindt de kleine verouderde productiefaciliteiten van Lindt onder druk te zetten.

Dus toen Johann Rudolf Sprüngli aanbood het bedrijf te kopen voor een indrukwekkende 1,5 miljoen goudfrank - inclusief het merk Lindt en het geheime recept - stemde Lindt toe onder de voorwaarde dat hij nog steeds zeggenschap in het bedrijf zou hebben. De perfecte samenwerking was geboren totdat Sprüngli het bedrijf volledig leidde.

Jaren 1900

Start van de Eeuw

De nieuwe eeuw begon sterk voor Lindt & Sprüngli, maar niet zonder uitdagingen. Ondanks de Eerste Wereldoorlog bloeide de Zwitserse chocolade-industrie en Lindt & Sprüngli speelde een belangrijke rol in dit succes. Tegen 1915 werd het grootste deel van de productie naar het buitenland geëxporteerd. Zelfs tijdens de Tweede Wereldoorlog deed Lindt & Sprüngli geen concessies aan zijn toewijding aan kwaliteit. Aan het einde van de oorlog - toevallig ons 100-jarig bestaan - steeg de verkoop weer snel.

Vanaf 1920: Groei in het Buitenland

In het begin van de 20e eeuw richtte Lindt & Sprüngli vestigingen en dochterondernemingen op in Duitsland, de VS en Groot-Brittannië. In 1930 werd de naam van het bedrijf veranderd in de huidige naam "Chocoladefabriken Lindt & Sprüngli AG".

Horse and carriage chocolate delivery.
Tweede Helft van de 20e Eeuw

Internationale Uitbreiding

Het bedrijf bleef groeien in alle belangrijke markten met dochterondernemingen en distributeurs. Vandaag de dag is Lindt & Sprüngli nummer 1 op de wereldwijde markt voor premium chocolade en staat het bekend om zijn chocoladeklassiekers.

Lindt Bâtons Kirsch box.

1932: Bâtons Kirsch

In 1932 werd een echt Zwitsers klassieker gelanceerd, de "Bâtons Kirsch", die een waar succes bleek te zijn voor Lindt & Sprüngli.

1945 Lindt chocolate advert.

1945: 100 Jaar Lindt & Sprüngli

Lindt & Sprüngli bestond 100 jaar en vierde het grote jubileum met een 12-delige reclameserie. Het jubileum viel samen met het einde van de oorlog en de chocoladeconsumptie trok weer aan.

1945 Lindt chocolate advert.
Early LINDOR bars.

1949: Chocolade Goud - LINDOR

De Lindt Meester Chocolatiers wilden iets hemels creëren om de consumenten na de oorlog op te beuren. Ze begonnen te experimenteren met chocolade recepten totdat ze in 1949 chocolade ontdekten die zo onweerstaanbaar zacht was dat het vergeleken kon worden met gesmolten goud. Het kreeg de naam LINDOR. Eerst verscheen LINDOR als chocoladereep met een zacht smeltende vulling, maar pas 20 jaar later werd het geassocieerd met de kenmerkende bonbons. Benieuwd naar de geschiedenis van LINDOR?

LEES MEER

1952: Een Zoete Cerrassing - De Lindt GOLD BUNNY

In 1952 verscheen de Lindt GOLD BUNNY voor het eerst. Geïnspireerd door zijn dochter creëerde een Lindt Meester Chocolatier een konijntje van de fijnste Zwitserse chocolade. Hij wikkelde het konijntje liefdevol in goudfolie om het te laten glanzen en knoopte een strikje van rood lint en een belletje om de nek zodat het nooit verloren zou gaan. Vandaag de dag is de Lindt GOLD BUNNY niet meer weg te denken met Pasen en kondigt de GOLD BUNNY aan dat de lente voor de deur staat. Wilt u het hele verhaal van de Lindt GOLD BUNNY weten?

LEES MEER
Lindt GOLD BUNNY with baby bunny.
Early LINDOR truffles.

1969: Een Wereldwijde Favoriet - LINDOR Bonbons

Uiteindelijk bracht Lindt & Sprüngli in 1969 de eerste LINDOR bonbons uit als kerstspecialiteit. Ze werden een onmiddellijk succes en de consument vond het jammer dat ze na de feestdagen niet meer werden verkocht...

1979: Chocolade Klassiekers

Nog voor het einde van het decennium, in 1979, werd Lindt's premium collectie CONNAISSEURS pralines gecreëerd voor speciale geschenk gelegenheden en uitgebreid tot een eigen merklijn.

Connaisseur chocolate box.
Historical Lindt EXCELLENCE Bar from 1989.

1989: EXCELLENCE

In 1989 werd nog een klassieker gecreëerd. Lindt & Sprüngli introduceerde de extra dunne EXCELLENCE donkere chocoladerepen met zijn intense en elegante smaken en fijne textuur.

Jaren 2000

De Toekomst van Lindt & Sprüngli

Lindt & Sprüngli zet zich in voor het creëren van frisse nieuwe smaken die de consument inspireert, met behoud van de hoogste kwaliteit in elk product. De eeuwwisseling werd gekenmerkt door een overvloed aan nieuwe, heerlijke chocoladecreaties en spannende initiatieven die de wereld van Lindt dichter bij u blijven brengen.

Cocoa farmers that are being educated as part of Lindt & Sprüngli Farming program

2008: Lindt & Sprüngli Farming Program

Duurzaamheid is een integraal onderdeel van de bedrijfsfilosofie van Lindt & Sprüngli en is stevig verankerd in haar strategie. Van de inkoop van de cacaobonen tot het uiteindelijke chocoladeproduct. Sinds 2008 is het Lindt & Sprüngli Farming Program een uiting van dit streven naar duurzaamheid.

LEES MEER

2009: Een Opwindend Jaar

Roger Federer, de Zwitserse wereldkampioen, werd in 2009 merkambassadeur van Lindt. In datzelfde jaar richtte Lindt & Sprüngli een eigen wereldwijd retailnetwerk op, waarmee een premium chocolade-ervaring voor de hele wereld werd gecreëerd.

Roger Federer with Lindt master chocolatiers at Retail Store Opening.
The Lindt TEDDY.

2011: Lindt Kerstmagie

De Lindt TEDDY werd in 2011 gelanceerd om wat extra magie te brengen tijdens de feestdagen.

2013: Teruggeven

In 2013 heeft Lindt & Sprüngli de Lindt Cocoa Foundation en de Lindt Chocolate Competence Foundation opgericht. De Lindt Cocoa Foundation verbetert de sociale en ecologische omgeving rond de chocoladeproductie. De Lindt Cocoa Foundation bevordert duurzame landbouw en vult de bestaande inspanningen aan om de levens- en arbeidsomstandigheden van de cacaoboeren te verbeteren. De liefdadige Lindt Chocolate Competence Foundation heeft tot doel de reputatie van Zwitserland als vestigingsplaats voor chocolade op lange termijn te ondersteunen, te cultiveren en te bevorderen en de Zwitserse expertise op het gebied van de chocoladeproductie verder te versterken.

LEES MEER
Lindt cocoa farmers.
Inside the Home of Chocolate.

2020: Home of Chocolate

In 2013 startte de Lindt Chocolate Competence Foundation een visionair project in Kilchberg, Zwitserland. In 2020, tijdens de 175e verjaardag van Lindt & Sprüngli, opende het Lindt Home of Chocolate zijn deuren. Het is gevestigd bij ons hoofdkantoor in Kilchberg en biedt onderdak aan interactieve tentoonstellingen, een onderzoeks- en proeffabriek, 's werelds grootste chocoladewinkel, een café en een chocolateria speciaal ontworpen voor chocoladecursussen. Als Home of Chocolate is het niet verwonderlijk dat het ook een van 's werelds grootste chocoladefonteinen heeft van wel 9 meter hoog!

Vandaag de dag is Lindt & Sprüngli een begrip in de hele wereld dat staat voor gelukzaligheid, kwaliteit en chocoladegenot. In de loop der jaren breidde het bedrijf zijn merkenportfolio uit naar het buitenland en nam het chocoladebedrijven over, waaronder Hofbauer en Küfferle (1994), Caffarel (1997), Ghirardelli (1998) en Russell Stover (2014). Vandaag de dag vormen de Lindt & Sprüngli merken een unieke productwereld met meer dan 2500 producten. Onze kwaliteitsproducten worden gemaakt in 11 productielocaties in Zwitserland, Europa en de VS en worden gedistribueerd via 28 dochterondernemingen, 500 eigen winkels en een uitgebreid netwerk van meer dan 100 distributeurs in meer dan 120 landen. Ondanks haar wereldwijde groei, blijft Lindt & Sprüngli van oorsprong Zwitsers - in feite blijven de Zwitsers de grootste kampioenen met elke burger die gemiddeld één LINDOR bonbon per dag consumeert.

LEES MEER

2020: Chocolate delight

Lindt & Sprüngli opened its doors to the Home of Chocolate, a museum and chocolate factory in one, to celebrate our 175th anniversary. Located at the headquarters in Kilchberg, it houses interactive exhibits, a research and display production facility, the world’s largest chocolate shop, a café and chocolateria designed specially for baking courses. As the Home of Chocolate, it’s no surprise that it also has one of the world’s largest chocolate fountains! Today Lindt & Sprüngli is a household name signalling bliss, quality and sweet delight the world over. A global leader in premium chocolate, we are established in more than 120 countries with manufacturing plants in the US and various locations in Europe. Despite our growth, Lindt & Sprüngli are still a homegrown company – in fact, the Swiss remain our biggest champions with each citizen consuming on average one Lindor truffle a day. 
1845: Early success